Peningkatan Keterampilan dan Perekonomian Masyarakat Desa Mekar Baru Melalui Pelatihan Pengolahan Ikan Nila



Warsidah(1*), Shifa Helena(2), Syarif Irwan Nurdiansyah(3),


(1) Universitas Tanjungpura
(2) Universitas Tanjungpura
(3) Universitas Tanjungpura
(*) Corresponding Author

DOI:

https://doi.org/10.47134/comdev.v4i3.179

Keywords:

fish floss, fish nugget, tilapia fish, Mekar Baru Village, Skills

Abstract

The people of Mekar Baru Village, who live along the banks of the Kapuas River, generally earn their living as farmers cultivating tilapia, goldfish and snakehead fish and tilapia. With the community's low level of education, this has an impact on their lack of understanding about the benefits of consuming fish and their lack of skills in processing fish which can increase the economic value or selling price of the cultivated fish commodity. This community service activity (PKM) aims to improve skills in processing floss and nuggets made from valuable fish meat, so that it can help the family's economy. The activity was attended by 20 activity participants consisting of housewives. This activity was divided into 2 activities, namely a scientific lecture about the benefits of fish and its various derivative preparations in improving family health and direct practice in making tilapia fish shreds and nuggets. The results of the evaluation of this PKM activity show an increase in participants' understanding regarding the benefits of consuming fish or its processed products, as well as improving skills in making shredded tilapia fish floss and nuggets.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Akhmad I. D. 2019. Analisis Kelayakan Usaha Nugget Ikan Nila. Fakultas Pertanian Universitas Muhammadiyah Sumatera Utara: Medan.

Baharuddin, R. A., Arisah, N., Rachmawaty, R., Rahmawati, R., & Fiddah, A. I. (2023). Analisis Pendapatan dan Perilaku Konsumsi Masyarakat Serta Dampaknya Terhadap Kesejahteraan Masyarakat Kota Makassar dan Kabupaten Gowa. JIM: Jurnal Ilmiah Mahasiswa Pendidikan Sejarah, 8 (3), 1577-1588.

Buhari, N., Waspodo, S., Damayanti, A. A., Rahman, I., & Himawan, M. R. (2021). Pelatihan Pengolahan Produk Perikanan Bagi Wanita Pesisir Di Desa Mertak Kecamatan Pujut Kabupaten Lombok Tengah. Indonesian Journal of Fisheries Community Empowerment, 1 (1), 29 - 35.

Ernawati, S., Irawan, I., & Ardianto, E. (2022). Pelatihan Pengolahan Ikan Bandeng Menjadi Cemilan Kekinian Sebagai Usaha Menambah Value Dari Potensi Lokal Di Desa Belo. Jurnal Pengabdian kepada Masyarakat, 2(4), 11-16. https://doi.org/10.55606/nusantara.v2i4.417

Gardjito, M., Anton, J & Eni, H. (2013). Pangan Nusantara Karakteristik dan Prospek untuk Percepatan Diversifikasi Pangan. Jakarta: Kencana.

Machfiroh, S.D., Azizah, Y.N., Firmansyah, R., An-Nur, M.R., & Susilowati, L. 2023. Pemberdayaan Masyarakat Melalui Pelatihan Pengolahan Abon Ikan Lele dan Digital Marketing Sebagai Upaya Peningkatan Usaha Mikro Kecil dan Menengah (UMKM) di Desa Kedungbetik. Jurnal Dharma Jnana, 3 (1).

Naz, A., Mutia, N. B., Inani, Z., Ikshan, K., Iqbal Aldiansyah, M., Maghfirah, U., Nabila, A., & Mutia, S. (2023). Pengolahan Ikan Bandeng Menjadi Snack Kekinian Untuk Meningkatkan Perekonomian Masyarakat Desa Aramiyah. MEUSEURAYA-Jurnal Pengabdian Masyarakat, 2(2), 75-83.https://doi.org/10.47498/meuseuraya.v2i2.2263

Putri, E. M. M., Burhan, R. P., Zetra, Y., Mujahid, M. N., Gunawan, T., & Nugraheni, Z. V. (2022). Peningkatan Potensi Ekonomi Masyarakat Desa Pliwetan, Kecamatan Palang, Kabupaten Tuban Melalui Pembuatan dan Pemasaran Olahan Nugget Ikan Serta Pemanfaatan Limbah Olahan Ikan Sebagai Alternatif Pupuk Organik Cair. Sewagati, 6(1), 1–9. https://doi.org/10.12962/j26139960.v6i1.8

Suaebah dan Awaluddin, R., 2023. Pencegahan Stunting secara Dini melalui Sosialisasi Pola Makan Keluarga di Desa Segedong Kecamatan Sungai Raya Kepulauan Kabupaten Bengkayang. Jurnal Bina Bahari, 2 (1).

Sugito, S., Prahutama, A., Tarno, T., & Hoyyi, A. (2019). Diversifikasi olahan ikan bandeng oleh UKM Primadona dalam program pengabdian IbPE 2016-2018. E-Dimas: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 10(1), 100-104. https://doi.org/10.26877/e-dimas.v10i1.3556

Yustiana A., Arafah I. O., & Juniarti R. (2020). Analisis Kelayakan Finansial Industri Nugget Ikan Nila (Oreochromis niloticus, L.) di Bandar Lampung. Jurnal Ekonomi Pembangunan, 1(2): 471-477.

Downloads

Published

2024-02-21

How to Cite

Warsidah, W., Helena, S., & Nurdiansyah, S. I. (2024). Peningkatan Keterampilan dan Perekonomian Masyarakat Desa Mekar Baru Melalui Pelatihan Pengolahan Ikan Nila . Journal of Community Development, 4(3), 213–221. https://doi.org/10.47134/comdev.v4i3.179

Issue

Section

Articles